Thursday, August 17, 2006

TV3 a Euskadi: algunes veritats com punys

Arrel de l'èxit inesperat de la notícia relativa al tractament informatiu que TV3 dóna del conflicte de l'Orient Mitjà, que ha motivat molts comentaris dels nostres lectors, hem decidit avançar una mica la informació que prometíem relativa al tractament del conflicte basc a 'la nostra'. Explicarem en concret qui fa la informació de TV3 a Euskadi, qui és Montserrat Vila i, sobretot, qui és Ricardo Abeijón.

Ricardo Abeijón és el delegat de TV3 a Euskadi des de fa més de 20 anys. Molts de vosaltres us preguntareu com és que no l'heu vist mai. Bé, la resposta és senzilla: el delegat de TV3 a Euskadi ni és català ni sap parlar català, o com a mínim no en sap prou com per aparèixer per la tele explicant què passa. Per això ha d'aparèixer sempre la seva dona, la periodista Montserrat Vila, natural de la comarca de la Selva. És ella qui dóna la cara mentre ningú sap ben bé què fa l'Abeijón (que cobra una pasta gansa, per cert, en qualitat de delegat).

Tots dos comparteixen amb un pobre càmera basc (que no els pot ni veure) la delegació de TV3 a l'Alameda de Rekalde, al centre de Bilbao, precisament al mateix edifici on té la seu principal del PSE-PSOE. I aquesta proximitat amb els socialistes no es limita a l'edifici, sinó que ambdós periodistes simpatitzen amb el PSOE, un fet que es nota moltíssim a les cròniques de la Montserrat Vila. De passada, simpatitzen també amb Basta Ya i altres plataformes espanyolistes radicals.

El fet és que a TV3 fa uns anys (pocs) van intentar posar fi a una situació que no era satisfactòria: una delegació molt cara per unes cròniques de baix nivell. Però quan van intentar que la parella vingués a treballar a la redacció de Catalunya per renovar la delegació basca es va muntar un xou. El comitè professional, amb el Carles Francino al capdavant, va muntar una revolta contra el llavors cap d'informatius Ramon Rovira, que va fer marxa enrere i va acceptar que el tàndem Abeijón-Vila continués al lloc. Això sí, va aconseguir el compromís de l'Abeijón d'aprendre català correctament per poder fer cròniques i rendibilitzar més la delegació, perquè els delegats de TV3 sempre fan cròniques.

D'això fa uns tres anys o així. Algú ha vist l'Abeijón fent cròniques? No. Per cert, que a banda de no saber català, cap dels dos tampoc no sap euskera, i ja fa una pila d'anys que treballen allà. Per aquesta raó, cada vegada que hi ha alguna notícia important a Euskadi, TV3 hi envia gent de Barcelona, la qual cosa és una humiliació amb majúscules per al delegat i la corresponsal.

No comments:

Post a Comment