Sunday, August 6, 2006

Rangel va intentar dimitir per l'escàndol de l'aeroport però Montilla el va frenar en sec

El serial del cacau de l'aeroport de El Prat encara no ha arribat al seu final. Segons ha pogut saber aquest confidencial, el delegat del govern espanyol a Catalunya i màxim responsable polític del desastre de l'aeroport, Joan Rangel, va arribar a proposar la seva dimissió, però l'encara ministre d'Indústria i candidat a la presidència de la Generalitat, José Montilla, el va aturar i li va ordenar que segueixi al càrrec peti qui peti. Les coses van anar, segons ens expliquen fonts molt fiables, de la següent manera.

El dia 28 de juliol, com tothom sap, es va muntar un sidral impressionant a l'aeroport de El Prat per culpa d'una vaga salvatge dels treballadors de terra de la companyia Iberia. Aquell mateix dia, i mentre els vaguistes ocupaven les pistes i els passatgers bloquejats convertien l'aeroport en un camp de refugiats, Joan Rangel va ser víctima del pànic i no va saber reaccionar. Amb la cúpula política de l'Estat de vacances i el PSC en estat de xoc, el delegat del govern espanyol va decidir fer cas dels consells de la Guàrdia Civil, que avisaven que una possible intervenció podria degenerar en una situació de risc perquè els vaguistes podrien radicalitzar-se i cremar els dipòsits de querosè. No contents amb permetre el vandalisme dels treballadors, la Benemèrita va carregar contra els passatgers, arribant a detenir-ne nou.

Rangel, superat per al situació i reunit amb el seu gabinet de crisi a la delegació, no va trobar durant tot el divendres qui assumís cap decisió política, ja fos de càrrega contra els treballadors o viceversa. Fins i tot va tenir problemes per parlar personalment amb la ministra de Foment, Magdalena Alvarez, a qui agraden ben poc els escàndols i els problemes. El delegat del govern central també va trucar en diverses ocasions el portaveu del Govern català, Quim Nadal, però aquest li va recordar que la competència és de Madrid i que el marronasso se l'hauria de menjar ell tot sol.

Després de diversos dies de polèmica, i amb els diaris La Vanguardia i Avui en plena campanya demanant el seu cap, Rangel no va poder aguantar més la pressió i va informar José Montilla que presentaria la dimissió de manera immediata. Segons el delegat del govern espanyol a Catalunya, és evident que la responsabilitat és seva, atès que la competència exclusiva sobre El Prat és de l'Estat espanyol. A més, Rangel calculava que la seva dimissió 'salvaria la cara' a Montilla, perquè des del mateix dia de la crisi l'oposició està demanat alguna dimissió o cessament i té el PSC i el seu candidat en el punt de mira.

Però, ai las!, Montilla és un home amb merescuda reputació de fred i calculador, de manera que va tallar en sec la maniobra i va instar-lo a mantenir-se ferm en el càrrec peti qui peti. Segons ens explica un amic socialista de Busot, el candidat del PSC creu que qualsevol dimissió podria oferir una imatge de debilitat que seria explotada per l'oposició fins el dia de les eleccions. Així doncs, talment com ja va passar amb l'esfondrament del Carmel i ara amb els incendis desbocats, la consigna de Alfonso Guerra continua essent vàlida: 'el que se mueva no sale en la foto'.

Total, que aquí no dimiteix ningú i segurament Rangel serà ministre d'Indústria a partir de principis de setembre. Serà un premi pel tràngol que ha passat i per tal que l'aparell del carrer Nicaragua pugui continuar tenint un ministeri per politiquejar.

No comments:

Post a Comment